Drama primului rege al României: Carol I a avut un singur copil

Singura fiică a Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta a avut parte de un sfârșit prematur. Micuța Maria a avut un destin tragic. S-a stins din viață la doar 4 ani, în timpul unei epidemii de scarlatină.
Regina Elisabeta, alături de unica sa fiică, principesa Maria FOTO MNIR
Regina Elisabeta, alături de unica sa fiică, principesa Maria

Prințesa Maria, singurul copil al Regelui Carol I al României și al Reginei Elisabeta, a murit în 1874. Principesă de Hohenzollern (Maria von Hohenzollern-Sigmaringen, 27 august/8 septembrie 1870, București – 28 martie/9 aprilie 1874, Castelul Peleș, Sinaia) a fost unicul copil al regelui Carol I al României și a soției sale, regina Elisabeta.

Prima prințesă de România a fost un copil considerat precoce din punct de vedere intelectual, însă destinul său a fost unul tragic. Principesa Maria s-a îmbolnăvit de scarlatină la București și nu a putut fi salvată.

A fost botezată în ritul ortodox de către Mitropolitul Calinic Miclescu. În 1872, Regina Elisabeta îi scrie lui Carol: „Acest copil fermecător este toată bucuria mea.“ Tot ea îi scrie mamei sale: „Când [Principesa Maria – n.n.] sărută pe cineva, spune imediat: «Vreau ca toată lumea să fie fericită.» […] De îndată ce apelezi la sufletul ei bun, orice mâhnire dispare. Este un copil atât de înţelept şi răbdător!

Micuța era alintată Itty

În 1873, Maria, alintată Itty (de la englezescul little), călătoreşte împreună cu părinţii săi în Germania, unde le este prezentată rudelor princiare, care îndrăgesc imediat copilul precoce şi drăgălaş. Principesei îi este însă mereu dor de casă, voind să se întoarcă la Bucureşti.

Viaţa micuţei principese avea să fie curmată prematur, în ziua de 28 martie/9 aprilie 1874, în timpul unei epidemii de scarlatină. Principesa Maria a fost înmormântată în grădina Palatului Cotroceni, cu funeralii regale. Au fost primele funeralii ale dinastiei naționale.

Pe crucea de pe mormânt a fost înscris un pasaj din Evanghelia după Luca: „Nu plângeţi; n-a murit, ci doarme!”

Regina Elisabeta nu avea să mai devină mamă, iar rana pierderii unicului copil nu s-a cicatrizat niciodată. Mai târziu, regina a spus: „Copilul meu este singurul meu poem frumos.“