Superstiții de Florii. Ce să nu faci în această zi

Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim are loc în duminica dinaintea Învierii Domnului (a Sfintelor Paşti), și este cunoscută şi sub numele de Duminica Floriilor sau Duminica Stâlpărilor. Duminica Floriilor este primul praznic cu dată schimbătoare din anul bisericesc.
Pentru că se crede că acum încep să înflorească urzicile, acestea nu se mai folosesc ca alimente, iar sărbătoarea se numeşte şi „Nunta urzicilor”. Urzicile, mâncate în special în post, sunt considerate foarte sănătoase. Se mai spune că dacă se aud broaştele cântând până la Florii, vara care urmează va fi frumoasă. La fel, cum e vremea de Florii, aşa va fi şi de Paşte. Peste 1,6 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. În această zi se trimit mesaje de Florii tuturor celor care au nume de flori. Conform Direcţiei pentru evidenţa persoanelor şi administrarea bazelor de date, sunt 1.088.277 de femei şi 613.104 bărbaţi care poartă acest nume sau derivate ale lui. Dintre prenumele feminine, cel mai întâlnit este Florentina – 134.483 de persoane poartă acest nume. În rândul bărbaţilor, cel mai întâlnit este prenumele Florin – 344.779, dar şi Florian – 52.295.

Ramuri de salcie, sfințite de preoți

În Duminica Floriilor, oamenii duc ramuri de salcie la biserică. Acestea simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulţimile în Ierusalim pe Iisus. După ce sunt sfințite de preoți, ramurile sunt așezate la icoane. De asemenea, ramura de salcie sfinţită era utilizată şi în scopuri terapeutice. Oamenii înghiţeau mâțișori de pe ramură de sălcie, pentru a fi feriţi de diferite boli, iar femeile în vârstă se prindeau cu ea la mijloc pentru a scăpa de dureri.