Marele actor Dumitru Rucăreanu și-a aranjat funeraliile fără să știe nimeni

Actorul Dumitru Rucăreanu a murit în anul 2013, la vârsta de 80 de ani, şi a fost incinerat în prezenţa a câteva persoane apropiate, singurele care au ştiut de deces.
Dumitru Rucăreanu FOTO: Adevărul
Dumitru Rucăreanu

În urmă cu un deceniu s-a stins din viață unul dintre marii actori ai României, Dumitru Rucăreanu, cunoscut mai bine publicului cu numele de Titi Rucăreanu. A murit în urma unui cancer de pancreas, descoperit mai târziu, astfel că actorul și-a pregătit din timp plecarea din această lume.

El a dorit să fie incinerat și pentru că a vrut să evite „spectacolul” care s-a întâmplat colegului său Sergiu Nicolaescu și-a aranjat din timp funeraliile. A murit discret, iar nimeni din apropiații săi nu a știut acest lucru, cu excepția a două-trei persoane din familie care s-au ocupat de detaliile incinerării.

„După spectacolul grotesc al drumului spre crematoriu al lui Sergiu Nicolaescu, un artist a hotărât ca decizia incinerării sale să nu mai fie judecată de moderatori şi de colegi-actori de carton pe la televiziuni. A hotărât să moară discret, aşa cum a şi trăit. Nimeni, în afara apropiaţilor, nu a ştiut că Dumitru Rucăreanu murise. Nu am ştiut nici când a fost incinerat. Când s-a răsuflat ştirea, vineri, la două zile după incinerarea artistului, televiziunile nu au mai relatat-o în niciun fel. Nu mai era deja de actualitate. Dacă îl mai prindeau pe catafalc, Dumitru Rucăreanu ar fi devenit brusc vedetă naţională. Florin Piersic, Stela Popescu sau Alexandru Arşinel ar fi apărut ca de obicei pe micile ecrane şi ar fi deplâns cu o voce tremurândă de durere că unul dintre corifeii teatrului românesc “a plecat spre îngeri, într-o lume mai bună”. Acesta e circul mediatic cu care televiziunile noastre ne-a obişnuit, în goana oneroasă după audienţă, de fiecare dată când un artist pleacă de lângă noi”, descrie momentul jurnalista Simona Chițan.