Ion Iliescu a ajuns la 93 de ani. Cum s-a îmbătat „ca ruşii”

Ion Iliescu  a împlinit azi 93 de ani, iar sâmbătă, 4 martie, soția sa, Nina Iliescu, ajunge la aceeași vârstă. Cei doi sunt căsătoriți de 72 de ani și se iubesc de când erau elevi.
Ion Iliescu a împlinit 93 de ani FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ion Iliescu a împlinit 93 de ani

Ion Iliescu s-a născut la Oltenița, în 1930. Pe când avea doar un an, a fost abandonat de mama sa naturală, Maria Dumitru Toma (de origine bulgară), care nu s-a mai interesat de soarta lui. La scurt timp, tatăl său, Alexandru Iliescu, un comunist ilegalist, s-a căsătorit cu Maria P. Iliescu, care l-a crescut pe Ion Iliescu.

Despre copilăria grea petrecută pe malul Dunării, marcată de lipsuri şi de afecţiunea mamei naturale, Ion Iliescu povesteşte în cartea autobiografică „Destinul unui om de stânga”. Fostul preşedinte îşi amintea, în volum, că lipsurile au fost compensate de bunătatea bunicilor care l-au crescut.

La sfârșitul anului 1931, tatăl a plecat clandestin în URSS, unde a participat la lucrările Congresului al V-lea al Partidului Comunist Român, ținut la Gorikovo (lângă Moscova). După patru ani în Uniunea Sovietică, s-a întors în țară, unde a fost condamnat la închisoare.

Ion Iliescu a absolvit Liceul Spiru Haret din București în anul 1949, după care a studiat mecanica fluidelor la Institutul Politehnic București, iar apoi la Institutul Energetic al Universității din Moscova.

Perioada studiilor în București este cea în care a cunoscut-o pe Nina, cea care i-a devenit soție în 1951. Cei doi sunt născuți la doar o zi distanță (pe numele de fată, Elena Şerbănescu, fosta Primă Doamnă a României s-a născut pe 4 martie 1930).

Ion Iliescu, despre relația cu soția: „Ne completăm”

Aveau vârsta majoratului când s-au întâlnit prima oară. El era elev la liceul Sfântul Sava, iar ea, la Liceul Iulia Hașdeu. A fost dragoste la prima vedere, iar iubirea a continuat în anii studenției, pe care i-au petrecut împreună la Moscova.

„Ne înţelegem din ochi sau chiar anticipat, ea având o adevărată premoniţie în ceea ce mă priveşte. Pentru mine, soţia nu este numai omul iubit, cel mai apropiat, loial şi devotat, dar şi cel mai bun prieten şi sfătuitor. Ne completăm. Ea are multe calităţi care mie îmi lipsesc: o intuiţie extraordinară şi un fler deosebit la oameni. Este mai intransigentă şi neiertătoare cu cei care îi înşală buna credinţă. Am petrecut împreună multe clipe frumoase, am avut satisfacţii şi împliniri, dar am înfruntat împreună şi momente deosebit de dificile, ceea ce ne-a apropiat şi ne-a călit”, povestea Ion Iliescu, în urmă cu câțiva ani.