Vacanța de vară. Ce destinații pot alege turiștii care nu își doresc să meargă la mare?

Vacanța de vară. Ce destinații pot alege turiștii care nu își doresc să meargă la mare?

Deși a trecut deja prima lună de vară, aglomerația specifică verii de-abia acum începe, dat fiind faptul că, în mod tradițional, românii își iau concediul în iulie și august. Potrivit platformei hoteliere Travelminit.ro, hotelierii încă au locuri disponibile la unitățile de cazare din întreaga țară, mai ales că mulți dintre ei au pregătit și pachete complexe de vacanță, care includ și mese, acces la diferite facilități (accesul la SPA se numără printre cele mai solicitate), excursii opționale și activități pentru toată familia incluse în program.

Litoralul românesc este, ca de fiecare dată, în topul preferințelor turiștilor pentru vară, însă, pentru cei care nu-și doresc un sejur la mare, există numeroase opțiuni adaptate nevoilor lor, de la vacanțe de relaxare în stațiuni balneare la aventuri montane și city break-uri în țară. 

Ce destinații pot alege turiștii care nu își doresc să meargă la mare?

Există un interes tot mai mare pentru locurile autentice pe care le păstrează țara noastră. Foarte căutate sunt satele rustice din zona Transilvaniei, care au păstrat tradițiile de odinioară, stațiunile balneare, care oferă atât facilități de tratament pentru diverse afecțiuni, cât și opțiuni de distracție pentru întreaga familie, Delta Dunării, Maramureșul și Bucovina. 

 În cazul celor care își doresc să se bucure de liniște și de redescoperirea bucuriilor mici, zona satelor săsești din Transilvania este ideală pentru petrecerea unui sejur rustic. De altfel, merită precizat faptul că există șapte sate cu biserici fortificate care fac parte din Patrimoniul UNESCO: Câlnic, Prejmer, Viscri, Dârjiu, Saschiz, Biertan, Valea Viilor. Nu trebuie ratat nici Maramureșul, cunoscut pentru satele sale cu biserici și case de lemn, dar și pentru peisajele montane, care, pe timp de vară, arată excepțional.

Pe de altă parte, cei care își doresc destinații mai intime, care încă n-au ajuns în atenția maselor de turiști, pot opta pentru satul Rimetea din județul Alba, zona Munților Orăștie, recomandată atât pentru pasionații de natură, cât și pentru cei care iubesc istoria, dat fiind că aici se află vechile fortărețe dacice, sau pentru micile orașe medievale (Sighișoara, Mediaș, Turda etc.).

Cât costă un sejur în România în vara lui 2023

Prețurile variază în funcție de destinație, bineînțeles, însă, potrivit datelor Travelminit.ro, intervalele de preț variază între 280 de lei și 1250 de lei/noapte pentru 2 persoane pe litoral, între 200 și 500 de lei/noapte pentru 2 persoane la munte, între 220 și 859 de lei în stațiunile balneare și între 210 și 812 lei în marile orașe.

În ceea ce privește destinațiile mai puțin populare în sezonul estival, dar care pot fi o excelentă opțiune pentru concediul de vară, situația prețurilor se prezintă astfel: Maramureș (425 lei/2 persoane/noapte), Sovata (410 lei/2 persoane/noapte), Băile Herculane (630 lei/2 persoane/noapte), Valea Prahovei (550 lei/2 persoane/noapte). 

În ceea ce privește tarifele la cazare de pe litoral, conform Travelminit.ro, lucrurile arată astfel: Mamaia (490 de lei/2 persoane/noapte), Eforie Nord (390 de lei/2 persoane/noapte) și Costinești (330 de lei/2 persoane/noapte).