Ministrul austriac de Interne ne spune iar că nu suntem pregătiţi pentru Schengen

Ministrul de Interne al Austriei, cel care ne ţine la uşa Schengen, rămâne pe poziţii. Nu ne dă o dată clară a aderării şi vine cu date care arată că avem în continuare o problemă cu migraţia ilegală. Singura certitudine a ministrului de Interne austriac este că va trimite ofiţeri de poliţie la punctele comune de frontieră ale României cu Ungaria.

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: Această vizită dezgheaţă relaţiile bilaterale dintre România şi Austria, relaţii care s-au răcit la sfârşitul anului trecut. Agenda de astăzi cuprinde subiectul deblocării subiectului de aderare a României la sspaţiul Schegen.

Doar că ministrul austriac nu ne dă speranţe false nici după aproape patru luni de la votul negativ din consiliul JAI dat Romaniei.

Gerhard Karner, ministrul de interne din Austria: Întrebarea este simplă, votaţi “da” pentru aderarea României la Schengen, dacă va fi pusă pe agendă. Trebuie să repet. Nu pot să vă vorbesc despre o dată. Este în sarcina Comisiei Europene de a stabili agenda. Suntem încă departe de acest moment, ca să putem susţine că sistemul este funcţional.

Vizita ministrului de Interne Karner poate fi interpretată drept una de inspecţie dar şi de colaborare. Şi asta pentru că a mers să viziteze sediul Poliţiei de Frontieră cu care va lucra în urma unui memorandum care va fi semnat. Dar şi de imagine politică. Să îşi îmbunătăţească imaginea pe plan intern pentru alegeri.

La sediul Poliţiei de Frontieră, ministrului austriac i s-a reamintit că sub 3% din migranţii ilegali din spaţiul Schengen trec prin România. Argumentele nu l-au convins, iar concluziile vizitei au fost clare.

Gerhard Karner, ministrul de interne din Austria: Am semnat un plan de acţiune pentru combaterea migraţiei ilegale în care se regăsesc măsuri pe care vrem să le luăm, cum ar fi trimiterea unor poliţişti români la Ministerul Federal de Interne austriac sau trimiterea unor poliţişti austrieci în România.

Următoarea şansă a României de a adera la Schengen este în luna iunie

Ieri, la Viena, înainte de vizita din România, Gerhard Karner a publicat un raport care arată că aproape 10 la sută dintre traficanţii de persoane prinşi pe teritoriul Austriei anul trecut au fost români. Astăzi, reprezentanţii Aeroportului din Viena au recunoscut că încalcă drepturile românilor prin controale suplimentare pentru pasagerii care schimbă avionul.

Următoarea şansă a României de a adera la Schengen este în luna iunie, atunci când are loc întrunirea oficială a ministrilor în format JAI, prezidată de Suedia. Nu se ştie însă dacă extinderea spaţiului va fi pe agendă. România pierde în jur de 200 de milioane de euro pe lună pentru că nu e în Schengen.