Ce trebuie să conțină meniul unui restaurant după 15 martie

Ordinul ANPC nr 201/2022 a intrat în vigoare pe 15 martie 2023. În acest ordin, și în documentele de consiliere emise de ANPC apar modificări importante pentru lista meniului unui restaurant. 

Mai concret, există 2 meniuri care sunt obligatorii și trebuie să existe fizic în orice unitate HoReCa: meniul rezumat, și meniul extins.

Meniul rezumat

Chiar dacă numele menționează rezumat, și acest meniu este ceva mai lung față de meniurile disponibile acum în restaurante. Acest meniu rezumat este practic meniul pe care trebuie să-l primească fiecare client.

În acest meniu trebuie să apară:

  1. Denumirea preparatului, gramajul net și prețul
  2. Lista ingredientelor cu gramajele acestora (gramajul poate fi omis pentru ingredientele care nu depășesc 20 de grame)
  3. Aditivii din produse, și cei adăugați direct dacă e cazul grupați pe categorii după lista de ingrediente
  4. Alergenii trebuie să fie evidențiați – cerința e deja în vigoare conform cu ordinul 163/2021
  5. Informațiile nutriționale pentru 100g

1Produs meniu rezumat

Meniul extins

Meniul extins trebuie să fie disponibil la cerere, și el conține tot ce conține și meniul rezumat, dar mai are și datele de pe eticheta produselor folosite, deci orice produs compus trebuie urmat de datele de pe eticheta produsului. 

Toate aceste informații trebuie să fie disponibile fizic, chiar dacă le punem la dispoziția utilizatorului pe baza unui cod QR.

2Meniu extins

Pe ambele meniuri trebuie să marcăm produsele care provin din produse congelate.

3Marcare produs provenit din produs congelat

Disclaimer

Deși facem foarte multe eforturi pentru a oferi informații corecte, există foarte multe situații, și chiar și experții cu care am discutat au păreri împărțite. Informațiile noastre sunt cu titlu de recomandare, fiecare unitate de alimentație publică decide singură, pe baza informațiilor legale, cum dorește să alinieze meniul la cerințele ordinului 201.

Câteva resurse care pot fi de ajutor:

Lege: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/259513