Analiză despre Republica Moldova: nu suntem mirați de cele întâmplate, dar nici panicați

Situația politică din Republica Moldova poate părea din exterior foarte dificilă, însă, așa cum a declarat directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS), Vadim Pistrinciuc, moldovenii sunt obișnuiți cu amenințările din partea Moscovei.

Opinia analistului din Republica Moldova este că Maia Sandu nu ar fi ieșit să anunțe acel presupus complot dacă președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei nu ar fi făcute publice informațiile.

„Declarația Maiei Sandu a venit la câteva zile după ce președintele Zelenski și secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Danilov, au anunțat public că au transmis autorităților moldovenii informații culese din surse rusești. În acest context, Maia Sandu a trebuit să iasă public să explice cum a fost deturnat jocul rușilor. Nu era vorba, după cum știți de o acțiune militară, ci de una civilă . Dacă Zelenski nu ar fi spus și în Parlamentul European aceste informații, cu siguranță serviciile moldovenești și-ar fi făcut datoria cu discreție. Noi nu suntem mirați de ceea ce se întâmplă pentru că suntem permanent amenințați pe diferite căi de Rusia. Cel puțin de un an, adică de la începutul războiului, Moldova a fost permanent supusă avertizărilor, amenințărilor etc. După cum bine se știe, noi avem partide pro-ruse la vedere, în mod deschis, și din când în când se simte nevoia să mai fie puse paie pe foc. Din 24 februarie, Republica Moldova este în alertă, dar nu e panicată. Celor din afara Moldovei li se poate părea ceva extraordinar evenimentul de ieri. Nouă, celor care trăim în partea asta de lume, nu ni se pare nimic ieșit din comun.”

Întrebat dacă există o legătură între anunțul făcut ieri de Maia Sandu și demisia cabinetului Gavriliță, Pistrinciuc a răspuns.

„Noi nu vedem nicio legătură, mai ales că despre demisia premierului Natalia Gavriliță a fost subiect pentru noi de câteva luni bune. Se vorbea de multă vreme despre această posibilitate, mai ales că intervenise și criza energetică. Deocamdată, situația în Moldova se prezintă în parametri normali.”, a mai spus Vadim Pistrinciuc.