Printre cele mai vechi și îndepărtate galaxii fotografiate de telescopul spațial James Webb

Telescopul spațial James Webb al NASA – Administrația Națională Aeronautică și Spațială din Statele Unite – a surprins recent imagini cu galaxii care se crede că s-au format foarte aproape de momentul Big Bang, din punct de vedere al timpului din astronomie, anume la circa 350 de milioane de ani de acesta, transmite NASA, potrivit The Guardian.

În doar patru zile de analiză, doi cercetători – Marco Castellano de la Institutul Național de Astrofizică din Roma și Rohan Naidu de la Centrul pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian și Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Cambridge, Massachusetts – au descoperit două galaxii excepțional de strălucitoare în imaginile obținute de Webb, potrivit agenției spațiale.

“Aceste galaxii s-au format la aproximativ 450 și 350 de milioane de ani după Big Bang (…). Măsurătorile spectroscopice viitoare ale Webb vor ajuta la confirmare” (n. red. a acestor date), scrie în informarea de la NASA, după ce Castellano și Naidu au publicat joi, în Astrophysical Journal Letters, rezultatele analizei pe imagini.

FOTO completă de la NASA (sursa):
Foto: NASA, ESA, CSA, Tommaso Treu (UCLA)

Observațiile telescopului “îi determină pe astronomi să ajungă la un consens asupra faptului că un număr neobișnuit de galaxii din universul timpuriu erau mult mai strălucitoare decât se așteptau. Acest lucru va facilita descoperirea de către telescopul Webb a unui număr și mai mare de galaxii timpurii în studiile ulterioare ale cerului profund, spun cercetătorii”, mai notează agenția spațială.

Conform publicației The Guardian, astronomii au declarat că, dacă rezultatele vor fi confirmate, această mulţime de stele recent descoperită ar depăşi cea mai îndepărtată galaxie identificată de telescopul spaţial Hubble, cea care s-a format la 400 de milioane de ani după Big Bang.

Citește și:
VIDEO Noi detalii despre Nebuloasa Tarantula, aflată la 161.000 de ani-lumină față de Pământ, dezvăluite de telescopul spațial James Webb
AUDIO Datele și fotografiile color obținute în premieră de telescopul spațial James Webb, “transformate” în sunete
Astronomii au descoperit un “Super-Pământ”, la 100 de ani-lumină distanță de Terra. E posibil să fie acoperit integral de oceane, spun cercetătorii
Telescopul spațial James Webb al NASA surprinde prima dovadă a prezenței dioxidului de carbon pe o exoplanetă
NASA a publicat o imagine cu galaxia Cartwheel, aflată la 500 de milioane de ani-lumină distanță față de Pământ / “Este rezultatul unui eveniment intens”, o coliziune între alte două galaxii, anunță agenția spațială
FOTO În premieră, un set de fotografii color cu Universul va fi publicat astăzi de NASA, din misiunea telescopului spațial James Webb / Analizarea lor va ajuta la cunoașterea galaxiilor îndepărtate

Articolul Unele dintre cele mai vechi și îndepărtate galaxii, fotografiate de telescopul spațial James Webb. Cercetătorii vor analiza și imaginile viitoare pentru a stabili dacă este un record apare prima dată în Edupedu.ro.