Mâncăm rodie? Ce beneficii are asupra sănătății

Rodiile sunt fructe bogate în antioxidanți și fibre. Au numeroase beneficii asupra sănătății.

Acestea susțin sănătatea intestinală și reduc colesterolul „rău”. Iată alte motive pentru care ar trebui să treci rodiile pe lista ta de cumpărături și, mai ales, în farfuria ta, conform Real Simple.Suc de rodie

Rodiile susțin sănătatea intestinală.

Rodiile sunt o sursă excelentă de nutrienți, în special fibre, antioxidanți, vitamine din complexul B și anumite minerale. În plus, semințele de rodie sunt crocante, suculente, ușor acrișoare și absolut delicioase.

Profilul nutrițional al rodiei

Iată o prezentare generală a nutrienților care se găsesc într-o cană de semințe de rodie, conform datelor USDA:

Calorii: 145

Grăsimi totale: 2.05 grame (g)

Proteine: 2.92 g

Carbohidrați totali: 32.7 g

Fibre: 7 g

Zahăr: 23.9 g

Vitamina C: 17.8 mg

Vitamina K: 28.7 mcg

Folat (vitamina B9): 66,5 mcg

Potasiu: 413 mg

Beneficiile rodiei

Rodiile (inclusiv sucul) sunt pline de antioxidanți 

Fructele sunt, în general, surse excelente de antioxidanți, iar rodiile sunt un exemplu grăitor în acest sens. Există mai mulți antioxidanți diferiți care se găsesc în rodii. Unii dintre micronutrienții săi, precum vitamina C, acționează ca antioxidant, la fel ca și antocianii, un colorant natural.

Antioxidanții ajută la combaterea radicalilor liberi, contribuie la sănătatea pielii, a creierului și a ochilor.

O sursă bună de fibre și polifenoli 

Majoritatea americanilor nu consumă cantitatea recomandată de fibre în fiecare zi”, spune dieteticianul Roxana Ehsani, adăugând că este un nutrient esențial pentru sănătatea digestivă și controlul nivelului de zahăr din sânge. „O jumătate de cană de semințe de rodie conține aproape 4 grame de fibre„, a mai adăugat aceasta.

Conținutul impresionant de fibre nu este singurul motiv pentru care ar trebui să mâncați mai multe rodii. De asemenea, rodia este o sursă bună de polifenoli, care au efect prebiotic.

Bacteriile bune din intestin se pot înfrupta din polifenolii din rodii, care pot îmbunătăți mucoasa intestinală și pot scădea inflamația care cauzează boli„, a afirmat dieteticianul Kim Kulp.

Susțin sănătatea inimii 

Unii susțin că anumite alimente se aseamănă cu organele ale căror funcții le susțin. De exemplu, nucile sunt benefice pentru sănătatea creierului și au un aspect oarecum asemănător cu cel al creierului. În mod similar, rodiile, care seamănă vag cu inima, susțin sănătatea cardiovasculară.

Rodiile pot reduce nivelul colesterolului „rău”, LDL, precum și tensiunea arterială, conform lui Kulp. De asemenea, acestea pot combate inflamația, reducând și mai mult riscul de boli cardiovasculare.

Pot îmbunătăți performanțele fizice 

Sucul de rodie poate contribui la performanța fizică și poate ajuta la accelerarea recuperării după exerciții fizice, arată cercetările„, spune Ehsani.

Pot ajuta la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge 

Rodiile au un conținut redus de zahăr. Ba mai mult, acestea ar putea ajuta la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge.

Rodiile au efecte secundare?

Efectele secundare sunt puțin probabile, dar unii pot avea reacții alergice sau pot experimenta disconfort digestiv.