Rezervați liniștiți vacanța la Marea Neagră

  • Potrivit unui sondaj realizat de platforma hotelieră online Travelminit, 90% dintre respondenți au auzit despre zvonurile de risc de contaminare cu holeră la Marea Neagră.
  • Institutul Naţional de Sănătate Publică și Ministerul Turismului au transmis că turiștii își pot continua liniștiți planurile de vacanță, deoarece nu există niciun risc de holeră în România.
  • Părerile românilor sunt împărțite: 48% dintre ei nu cred deloc zvonurile cu privire la holera de la Marea Neagră, 43% mărturisesc că astfel de zvonuri reprezintă un motiv de îngrijorare pentru ei, în timp ce doar 9% se gândesc să aleagă o altă destinație de vacanță.

Turiștii nu au niciun motiv să își schimbe planurile de vacanță pe litoral. Institutul Naţional de Sănătate Publică și Ministerul Turismului au confirmat că nu există riscul de îmbolnăvire cu holeră la Marea Neagră și că românii își pot planifica liniștiți concediul lor la mare. 

Potrivit unui sondaj realizat de platforma hotelieră online Travelminit, 90% dintre respondenți au auzit despre zvonurile de risc de contaminare cu holeră la Marea Neagră, care au apărut în ultimele zile în contextul aruncării în aer a Kahovka din Ucraina. Cu toate că valul de panică a făcut rapid înconjurul țării, turiștii își continuă planurile de vacanță: 62% dintre respondenți au planificat deja o vacanță la mare.

De la ce au început zvonurile despre riscul de holeră la Marea Neagră?

Barajul peste râul Nipru de la Nova Kahovka din Ucraina a fost aruncat în aer la începutul lunii iunie, ucrainenii acuzând rușii de acest incident. Distrugerea barajului a dus la evacuarea de urgență a locuitorilor din regiune, iar impactul ecologic al acestui eveniment este unul uriaș, mai ales că apa Niprului a fost inundată de tone de deșeuri toxice, care au ajuns și în zona Mării Negre, în preajma Odessei.

La scurtă vreme, au început să circule numeroase zvonuri legate de holeră, însă virusul care o generează nu poate rezista prea mult în apă sărată, cum este și cea de la Marea Neagră. De asemenea, Ucraina nu a anunțat niciun caz de holeră în ultimele zile. Singura măsură luată de autoritățile ucrainene a fost interzicerea scăldatului exclusiv în zona Odessei, deoarece apa de acolo este, în momentul de față, foarte murdară. 

Îngrijorările cu privire la riscul contaminării cu holeră au apărut rapid și în România, însă instituțiile abilitate monitorizează constant calitatea apei de la Marea Neagră și au confirmat că nu există motive de îngrijorare pentru români. Institutul Naţional de Sănătate Publică și Ministerul Turismului au transmis că turiștii își pot continua liniștiți planurile de vacanță, deoarece nu există niciun risc de holeră. De asemenea, autoritățile le-au recomandat turiștilor să urmărească exclusiv canalele oficiale de comunicare și să ignore informațiile venite din surse neautorizate, informații care nu fac altceva decât să genereze panică.  

Ce cred turiștii români despre zvonurile privind contaminarea cu holeră?

Potrivit sondajului realizat de Travelminit, părerile românilor sunt împărțite: 48% dintre ei nu cred deloc zvonurile cu privire la holera de la Marea Neagră, 43% mărturisesc că astfel de zvonuri reprezintă un motiv de îngrijorare pentru ei, în timp ce doar 9% se gândesc să aleagă o altă destinație de vacanță pe fondul zvonurile despre riscul de contaminare cu holeră la Marea Neagră.

În ceea ce privește intenția lor de călătorie în contextul știrilor despre holeră, situația se prezintă astfel: 40% dintre respondenți afirmă că vor merge liniștiți în vacanță, 49% dintre ei încă nu știu ce vor face, așteptând mai multe informații despre acest caz, iar 11% dintre ei spun că s-au hotărât să nu mai meargă pe litoralul românesc vara aceasta. 

„Românii nu au niciun motiv să își anuleze vacanțele pe litoralul românesc! Știu că zvonurile de risc de contaminare cu holeră s-au răspândit în rândul turiștilor în ultimele zile pe căi neoficiale. Este momentul să punem capăt acestei dezinformări! Nu există niciun risc de holeră pe litoral în țara noastră. Situația este atent monitorizată de autorități – Institutul Național de Sănătate Publică, DSP Constanța și DSP Tulcea. Turiștii sunt în siguranță! Pe cei care sunt îngrijorați cu privire la riscul epidemiologic, îi sfătuiesc să se informeze din surse oficiale, de pe site-urile INSP, DSP Constanța, DSP Tulcea, unde datele sunt actualizate la zi”, a declarat Ștefan Radu Oprea, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, într-un comunicat emis recent de autorități.