Știrile zilei, 26 aprilie 2023
Centralele de apartament pe gaze ar putea fi interzise din 2029. Comisia Europeană urmează să discute şi să ia o decizie cu privire la acest subiect joi.
În România sunt instalate în aproape o treime din locuințe
Soarta centralelor de apartament pe gaz va fi decisă pe 27 aprilie, la Bruxelles. Comisia Europeană organizează un forum consultativ pe agenda căruia figurează și termenul limită până la care vor mai putea fi vândute acestea în Uniunea Europeană – deci și în România.
Este vorba de o consultare finală, atât cu statele membre cât și cu actori privați, privind revizuirea regulilor asupra centralelor termice individuale și altor sisteme de încălzire, cum ar fi caloriferele electrice. Momentan, discuțiile nu sunt publice, dar pe baza țintelor Comisiei privind neutralitatea climatică și a unor scurgeri de informații, se pot trasa liniile principale ale deciziilor care vor fi luate la Bruxelles în acest sens.
În ce constă interzicerea centralelor de apartament pe gaze
Concret, Comisia ar putea interzice, din 2029, vânzarea de centrale de apartament, boilere, calorifere și alte sisteme de încălzire bazate exclusiv pe combustibili fosili (gaz, petrol sau cărbune și derivate) care nu ating pragul de eficiență de 115%. Cum pragul este imposibil de atins de tehnologiile actuale, vorbim practic de o interdicție completă.
Este important de precizat că măsura nu se va aplica și sistemelor hibride, care nu folosesc doar combustibili fosili – cum sunt, de pildă, cele care combină o centrală termică în condensare cu o pompă de căldură. De asemenea, nu vor fi interzise sistemele de încălzire pe gaz deja instalate. Deci, dacă aveți o astfel de centrală, nu vi se va întâmpla absolut nimic, doar că atunci când se va strica va trebui să o înlocuiți cu un alt tip de sistem de încălzire.
De când se vor interzice efectiv centralele de apartament pe gaze
Nici termenul limită pentru interzicerea vânzării centralelor de apartament nu a fost clar stabilit. ONG-urile pentru protecția mediului cer ca acesta să fie cât mai devreme – 2027 sau chiar 2025. Pe de altă parte, Comisia Europeană înclină mai degrabă pentru 2029, fie 1 ianuarie, fie chiar 1 septembrie
Vor mai fi introduse și noi reglementări privind etichetele energetice ale sistemelor de încălzire, fie că e vorba de centrale și boilere sau calorifere și aeroterme, începând din 2025 sau 2026.
Producătorii de centrale de apartament pe gaze se opun
Deja asociațiile producătorilor de centrale pe gaz și echipamente pentru centrale pe gaz din Italia au protestat împotriva acestei interdicții. Ei spun că este o distorsionare a pieței și că nu se regăsește în Directiva privind Performanța energetică a clădirilor votată de Parlamentul European acum un an.
”Interdicțiile nu cont de posibilitatea dezvoltării de noi tehnologii și, mai ales, de specificul statelor membre”, susțin companiile italiene.
Câte centrale de apartament pe gaze există în România și în UE
La nivelul Uniunii Europene, gazele naturale joacă cel mai important rol în încălzirea clădirilor, reprezentând aproximativ 42 % din energia utilizată pentru încălzirea spațiilor în sectorul rezidențial. Petrolul este al doilea combustibil fosil utilizat pentru încălzire, reprezentând 14 %, în timp ce cărbunele reprezintă doar 3 %.
Nu există date la zi privind numărul de centrale de apartament pe gaze la nivelul UE, dar statisticile din deceniul trecut arătau că 89 de milioane de locuințe din Europa foloseau astfel de sisteme de încălzire a apei. În plus, ar mai fi existat 53 de milioane de sisteme de încălzire instant ”pentru un singur robinet”.
Conform ministerului Energiei, din totalul de 8,5 milioane de locuințele din România, doar 1,2 sunt conectate la sisteme de încălzire centralizată (care, trebuie precizat, folosesc în general tot gaze naturale). O treime din locuințe (aproape 2,5 milioane) se încălzesc direct cu gaz natural. Majoritatea acestora folosesc centrale de apartament, dar cel puțin un sfert de milion au sobe pe gaz, mult mai puțin eficiente.
3,5 milioane de gospodării din România, majoritatea în mediul rural, utilizează sobe pe lemne sau cărbune. Există și un procent foarte mic de locuințe care sunt încălzite care se încălzesc cu păcură, motorină; GPL sau folosind centrale electrice.