COLȚ DE RAI Ghid de istorie și distracție la poarta vestică a României

„Weekend Adevărul“ a realizat un Top 10 al celor mai interesante obiective de vizitat din județul Arad, luând drept coordonate istoria, unicitatea, dar și distracția: Mănăstirea Hodoș Bodrog, Biserica Romano-Catolică din Vinga, Grădina Botanică Universitară de la Macea, Domeniul Regal de la Săvârșin, Parcul de Sculpturi și tabăra de la Căsoaia, Moneasa, Zooland Arad, Parcul de la Pecica și Ferma de Bivoli, litoralul Vestului –Ghioroc și Cetatea Șiria.

Cetatea Șiria, un loc plin de istorie FOTO Primăria Șiria
Cetatea Șiria, un loc plin de istorie FOTO Primăria Șiria

Pentru a atrage cât mai mulți turiști, și autoritățile județene s-au implicat în promovarea unor obiective.

„Încercăm să validăm județul Arad ca destinație turistică, după ce am muncit la un amplu program de modernizarea a drumurilor județene care leagă de municipiu principalele obiective vizitabile. Avem puncte unice de atracție în județ, cum ar fi Castelul Regal de la Săvârșin, tabăra de sculptură de la Căsoaia, tabăra din Moneasa (unde calitatea aerului este poate cea mai bună din țară). Dar includem printre locurile spectaculoase ale Aradului și rozariul de la Mândruloc şi grădina zoologică din aceeași localitate, ambele afaceri private, care sunt foarte populare în regiune. Și, sigur, ne concentrăm pe promovarea litoralului Vestului, lacul Ghioroc, în centrul Podgoriei Miniș-Măderat, care atrage în fiecare sfârșit de săptămână câte 10.000 de vizitatori din vestul țării. În ultimii ani, și turismul gastronomic a accelerat ritmul în județul Arad, în special cel construit pe tradițiile cramelor istorice din Podgorie, unde soiurile locale Cadarcă și Mustoasă de Măderat și alimentele specifice arădene sunt foarte apreciate de turiști“, a declarat dr. Andrei Ando, director executiv al Consiliului Județean Arad.

Departe, în istoria ortodoxiei române

Cea mai veche mănăstire ortodoxă din România (ctitorită în anul 1177), Hodoş Bodrog, se află în județul Arad, iarlegendele din jurul ei atrag pelerini chiar și în zilele noastre. De exemplu, denumirea de Hodoș vine de la un taur uriaș care păștea cu o cireadă de vite în zonă. Mai este o legendă legată de inima unui călugăr și mama sa. Se spune că, în acele vremuri de demult, era o cireadă de vite care păștea.

Printre acestea era și un taur uriaș, pe care localnicii îl numeau Hodoș. De la un timp, acesta mergea și săpa cu coarnele lângă un pârâu și numai o văcăriță îl putea mâna seara către casă. Au trecut săptămâni întregi de când taurul tot săpa, iar într-o seară, nu a vrut să plece din locul respectiv sub nicio formă. Atunci, văcărița l-a lovit ca să plece odată, dar taurul, întorcându-se, a împuns-o cu coarnele, iar aceasta a murit. Oamenii locului au omorât taurul, dar s-au gânditsă meargă totuși să vadă de ce tot săpa taurul. Mergând la fața locului, sătenii au observat că se vedea ceva ieșit din pământ, iar săpând puțin, și-au dat seama că este colțul unei icoane. Atunci au săpat cu grijă în continuare și au găsit o icoană imensă, cu Fecioara Maria și Pruncul Iisus, iar lângă, o căldare plină cu galbeni. Oamenii s-au gândit să construiască o mănăstire cu acei galbeni, căreia i-au pus nume Hodoș-Bodrog. Hodoș după numele taurului, iar Bodrog înseamnă împunsătură cu cornul.

hodos bodrog cap taur jpg

Cum intri în mănăstire, deasupra Altarului se găsește acea icoană găsită de taur, iar lângă aceasta se găsesc chiar coarnele taurului Hodoș.„Despre legende au auzit foarte mulți. Avem pelerini din toate părțile țării care vin. Cei mai mulți participă la Drumul Crucii care se săvârșește de două ori pe an, în Vinerea Mare și la Adormirea Maicii Domnului, când în ajun, pe 14 august, după slujba de priveghere se face Drumul Crucii“, a declarat dr. Iustin Popovici, consilier cultural la Centrul Eparhial Arad şi vieţuitor în această Sfântă Mănăstire.