Cum putem reduce emisiile de carbon în clădiri

Sectorul economic al construcțiilor și-a ratat, pentru al treilea an consecutiv, obiectivele climatice în 2022, potrivit datelor studiului CO2-Optimist, realizat de Institutul elvețian de cercetare EMPA pentru E.ON.

Mulți proprietari de locuințe se confruntă cu provocarea de a face clădirile mai eficiente și mai prietenoase cu mediul, în condițiile în care cea mai mare pârghie pentru reducerea emisiilor de carbon în clădiri este sistemul de încălzire.

Problema este că peste 80% din cererea de energie termică este acoperită încă de combustibili fosili. Între timp, izolarea precară și sistemele de încălzire învechite nu numai că duc la un consum de energie peste medie, dar și la costuri mai mari.

Conform studiului, schimbarea sistemului de încălzire coroborată cu înlocuirea ușilor și ferestrelor poate reduce emisiile de carbon ale unei case unifamiliale cu peste 80 de procente. Sistemul de încălzire cu cele mai mici emisii de carbon este pompa de căldură cu colector de sol, cuplat cu un sistem fotovoltaic. Pompele de căldură utilizează energia electrică pentru a extrage căldura stocată în pământ, iar cu un sistem fotovoltaic o parte considerabilă din energia electrică necesară pentru aceasta poate fi asigurată din sursă solară. Acest lucru înseamnă o mai mare independență în ceea ce privește aprovizionarea cu energie și costuri mai mici cu energia electrică.

În 2021, în Germania existau aproximativ 19,4 milioane de clădiri rezidențiale, dintre care 16,1 milioane erau case unifamiliale. În același timp, aproape două treimi din clădiri au fost construite înainte de 1979, pe când vârsta medie a sistemelor de încălzire în 2019 a fost de aproximativ 17 ani. 

Cercetătorii au investigat, de asemenea, ce măsuri de renovare sunt potrivite din punct de vedere al emisiilor atunci când proprietarii trebuie să ia o decizie din cauza lipsei de resurse financiare sau de forță de muncă. În acest caz, rezultatele studiului arată că înlocuirea unui sistem de încălzire învechit este de obicei utilă înainte de anveloparea clădirii, cu excepția cazului în care ambele sunt posibile în același timp.

Soluția optimă – deși semnificativ mult mai costisitoare și consumatoare de timp – este înlocuirea completă. În funcție de materialele de construcție utilizate, este posibil chiar să se obțină emisii negative. Conform rezultatelor studiului, tehnologiile pe bază de gaz natural realizează cele mai mici economii de CO2 dintre combinațiile luate în considerare.

In ceea ce privește evitarea emisiilor de CO2, stimulentele mai puternice pentru subvenții pentru pompele de căldură geotermale și sistemele fotovoltaice, precum și pentru încălzirea centralizată cu emisii scăzute de dioxid de carbon sunt esențiale pentru accelerarea tranziției către încălzire în sectorul construcțiilor. Gazele verzi nu au fost examinate în cadrul studiului, dar utilizarea tot mai mare a acestora poate completa în mod util electrificarea și extinderea utilizării pompelor de căldură.