6 februarie este Ziua mondială fără telefon mobil. De unde a pornit inițiativa?

6 februarie  – declarată Ziua mondială fără telefon mobil. O provocare pentru fiecare dintre noi este să vedem cât de mult putem rezista fără telefoanele mobile, de care în era digitală, am devenit tot mai dependenți. Excepție fac, desigur, situațiile de urgență.
Telefonul mobil a devenit o adevărată adicție FOTO Arhivă
Telefonul mobil a devenit o adevărată adicție

Peste 5,22 de miliarde de oameni, din întreaga lume, utilizează în ziua de astăzi telefonul mobil, arată datele DataReportal. Medicii specialiști atrag constant atenția asupra faptului că utilizarea eexcesivă a dispozitivelor electronice poate avea efecte nocive.

Ziua mondială fără telefon mobil, inspirată după un roman francez

Philip Marso, scriitor specialist în telefonie mobilă, a avut inițiativa unei astfel de zile încă din anul 2001. Cu doi ani înainte, în 1999, el a publicat romanul „Tueur de portable sans mobile apparent”. Cartea umoristică are drept personaj principal telefonul mobil și dorește să atragă atenția asupra impactului pe care îl are mobilul pentru relațiile umane, sănătate și mediulu înconjurător.

Pentru anul acesta, cu prilejul sărbătoririi ediţiei cu numărul 23 a inițiativei sale, Phil Marso ne propune să cugetăm asupra legăturii dintre telefonul mobil şi salvarea de vieţi omeneşti pe de o parte, respectiv pierderea de vieţi, pe de alta. Ideea pentru o asemenea dezbatere i-a venit lui Marso în urma unui dialog avut cu şeful serviciilor de salvamont din Chamonix, conform mobilou.net. Acesta i-a relatat că mulţi turişti aflaţi în dificultate pe munte au putut fi salvaţi datorită telefonului mobil.

În primul rând, turișii au putut apela imediat salvamontul, iar în al doilea rând, activarea funcţiei de geolocaţie a dispozitivului mobil le-a permis salvatorilor să-i găsească în timp record.

Pe de altă parte, însă, tot în astfel de situații, telefonul mobil poate fi fatal. Călătorii au ajuns să se rătăcească în zonele montane și să se accidenteze tocmai din cauza atenţiei exagerate acordate telefonului mobil în timpul drumeţiei. Folosirea excesivă a dispozitivului i-a determinat să ignore marcaje montane şi alte pericole. Mai mult, dorinţa de imortaliza momente impresionante prin forografii de tip selfie, în vederea distribuirii pe reţelele de socializare îi poate determina pe unii să îşi asume riscuri extreme, lucru care a produs inclusiv decese în întreaga lume.