Orașul Etern. Roma, te umple cu amintiri

Roma și-a revenit după pandemie, fiind înțesată de turiști atrași de numeroasele obiective, de arhitectura inconfundabilă, de prețurile mici la mâncare și băutură și de vremea superbă.Apus de soare văzut din Grădinile Borghese FOTO Denis Grigorescu Apus de soare văzut din Grădinile Borghese FOTO Denis Grigorescu În octombrie, la Roma sunt în medie 25-26 de grade Celsius, iar orașul e cald și la propriu, și la figurat. Un sejur de minimum patru nopți în capitala Italiei te umple de amintiri vizuale, sufletești și gustative pentru toată viața. Impresiile plăcute încep la scurt timp după ce aterizezi pe micul aeroport Ciampino, aflat la 12 kilometri de centrul Romei. Aeroportul în sine, operațional încă din 1916, nu te impresionează prin vreo arhitectură deosebită. Însă vameșii și angajații aeroportului zâmbesc constant și nu au acea atitudine aproape inchizitorială pe care o întâlnești pe alte aeroporturi de pe glob.

Transportul în comun, accesibil tuturor

De la Ciampino până în centrul Romei nu ai metrou direct, însă variantele de transport public sunt variate. Ca să ajungi la gara Termini, ai două soluţii. Prima ar fi Ciampino Airlink, un transport combinat autobuz+tren ce costă doar 2,70 euro de persoană. Autobuzele pleacă din fața aeroportului și te duc la gara Ciampino, de unde sunt trenuri directe până la Termini. Dezavantajul acestei opțiuni este acela că nu ai un singur mijloc de transport direct până la Termini, iar drumul total poate depăși o oră. Cealaltă variantă este de a lua un shuttle-autocar până la Termini. Prețul unei călătorii este de 6 euro, iar durata călătoriei este, în medie, de 40 de minute. Pentru o familie cu copii și inevitabil multe bagaje, este opțiunea de preferat. Și chiar înainte de a ne urca într-unul dintre autocare am avut surpriza să auzim românește. Dispecerul firmei era o româncă stabilită de mai mulți ani la Roma și care vorbea la fel de repede și bine atât româna, cât și italiana. Odată ajuns la gara Termini, cea mai mare din Roma, ai senzația că toate națiile s-au adunat aici. Zeci de mii de călători, zeci de limbi și dialecte, un du-te vino plăcut pentru iubitorii de animație umană și nu foarte agreabil pentru cei care suferă de agorafobie.Fiecare loc din Roma are un farmec aparte FOTO Denis Grigorescu Fiecare loc din Roma are un farmec aparte FOTO Denis Grigorescu Drumul grupului nostru de adulți și copii nu se termină la Termini. După câteva sute de metri de mers pe jos, am luat bilete de metrou de la automatele din gară pentru a ajunge la Barbara Casa Vacanza Roma, locul unde eram cazați, un foarte plăcut apartament cu trei dormitoare. Un bilet de metrou costă 1,5 euro și este valabil 100 de minute, iar copiii sub 10 ani au gratuitate. Însă e important să știți un detaliu tehnic foarte important: trebuie să aveți bancnote cât mai mici sau monede când luați bilete de la automatele din stații, deoarece acestea nu pot da rest mai mult de 6 euro. De exemplu, dacă vreți să introduceți o bancnotă de 50 de euro și să luați două bilete de metrou, automatul de bilete vă va returna bancnota, deoarece în acest caz restul ce trebuie dat depășește valoarea maximă de 6 euro.

Coadă la gelaterie

Am ales apartamentul pentru sejurul de la Roma cu aproape două luni înainte, pe o stradă liniștită aflată la doar doi kilometri de Vatican și la câteva sute de metri de stația de metrou Baldo Degli Ubaldi și de câteva supermarketuri – unde nu mică ne-a fost surpriza când am văzut pe un raft zacuscă produsă în România ce era la mare căutare de către clienții italieni. Transportul în comun în oraș este unul destul de bine dezvoltat. Însă cel mai bine este să descoperi Roma la pas, să mergi pe străzile unde abundă clădirile vechi și farmecul special, să admiri miile de pini-umbrelă, copacii ce sunt un simbol al capitalei Italiei. „Mangia bene, ridi spesso, ama molto“ (trad. – „Mănâncă bine, râzi des, iubește mult“) e un dicton al italienilor, ce este pe deplin aplicat și la Roma. În capitala Italiei se mănâncă foarte bine, chipurile zâmbitoare sunt o constantă fericită, iar cupluri de îndrăgostiți pot fi văzute peste tot.Gelateria Millennium, una dintre cele mai cunoscute din Roma FOTO Denis Grigorescu