Cum este viața în Monaco? Privilegiații cu locuință subvenționată de stat

In Franța, la câțiva kilometri de granița cu Italia, principatul are o populație de aproximativ 38.000 de locuitori, iar puțin sub șapte din 10 dintre aceștia sunt milionari, cel puțin 199 deținând active de 30 de milioane de dolari.
Cetățenii beneficiază de subvenții Shutterstock
Cetățenii beneficiază de subvenții Shutterstock

Situat în apropiere de Nisa, în Franța, și la câțiva kilometri de granița cu Italia, principatul are o populație de aproximativ 38.000 de locuitori, iar puțin sub șapte din 10 dintre aceștia sunt milionari, potrivit unui raport al consultanților imobiliari Knight Frank, cel puțin 199 deținând active de 30 de milioane de dolari, notează CNN.

Numărul milionarilor – și al miliardarilor – care locuiesc în Monaco este în creștere, moștenitoarea și creatoarea de modă Tatiana Santo Domingo, care are o avere netă de aproximativ 2 miliarde de dolari, fiind desemnată drept cel mai bogat rezident în 2019.

Stil de viață plin de farmec și un mediu exclusivist

Tehnoprenoarea italiană Manila Di Giovanni, care locuiește în micuța țară din 2018, spune că a avut „preconcepțiile obișnuite” despre Monaco când a venit inițial aici ca studentă și i-a fost greu să „se orienteze”.

„Este un mediu mai exclusivist”, spune ea. „Dacă nu faci încă parte din el, este nevoie de timp pentru a te adapta în cadrul societății actuale. A fost foarte greu în primii mei ani”.

Cu toate acestea, Di Giovanni, fondator și director executiv al platformei de realitate virtuală DWorld, spune că lucrurile au devenit mai ușoare odată ce a terminat universitatea și a început să-și construiască o carieră și că se simte foarte bine în Monaco acum.

„Cred că Monaco este cu adevărat un centru de oportunități”, adaugă Di Giovanni. „Pentru că, în ciuda faptului că este o țară relativ mică, fiecare persoană din întreaga lume cu o anumită influență vine la Monaco cel puțin o dată pe an. Așa că, dacă îți găsești drumul în sistem, poți crește destul de mult”.

Marcela de Kern Royer, rezidentă din Monaco, originară din Guatemala, iubește stilul de viață de aici, subliniind că traiul printre atât de mulți oameni incredibil de bogați și de succes o ajută să rămână motivată.

Cu toate acestea, ea recunoaște că natura plină de farmec a Monaco-ului înseamnă că nu se simte neapărat confortabil să iasă în oraș îmbrăcată modest.

„Uneori, nu vrei să ieși din casă fără  să te aranjezi”, spune de Kern Royer, care este autoarea cărții „The Superyacht Industry Book” și consultant pentru superiachturi la firma de consultanță Onboard Monaco.

Spațiu limitat și scump

Bineînțeles, a avea o proprietate în Monaco este extrem de costisitor. Într-un raport din 2022 publicat de firma imobiliară globală Savills, prețurile medii în Principat au depășit anul trecut pentru prima dată 50.000 de euro pe metru pătrat, marcând o creștere de 9% față de 2020, în timp ce prețurile de închiriere au avut un preț mediu de 91,08 euro pe metru pătrat pe lună.

Aici se găsesc cele mai scumpe proprietăți FOTO Shutterstock
Aici se găsesc cele mai scumpe proprietăți FOTO Shutterstock

„Sunt cele mai scumpe imobile din lume”, spune Edward de Mallet Morgan, șeful vânzărilor rezidențiale internaționale de la Knight Frank.

Și având în vedere că, pe o suprafață de aproximativ 2,2 kilometri pătrați, există o populație de 38.000 de persoane, prețurile imobilelor continuă să crească.”

Cum spațiul este destul de limitat aici, casele sunt mai mici decât v-ați aștepta.

De Kern Royer, care s-a mutat la Monaco în urmă cu aproximativ 17 ani, consideră că dimensiunea proprietăților este un „compromis” pentru a trăi într-o țară atât de unică și atrăgătoare.

„Nu este ca și cum ai locui în Beverly Hills, unde ai vile mari”, spune ea. „Pentru prețul unui conac din Beverly Hills aici, vei avea un apartament mic. Este scump [să locuiești aici], dar merită pentru intimitatea și siguranța ta.”

Rata scăzută a criminalității

Problema siguranței pare să fie un factor important atunci când vine vorba de dorința acestei țări minuscule, care are o rată a criminalității foarte scăzută și o cotă mare de polițiști pentru rezidenți.

„Cred că Monaco este unul dintre puținele locuri în care oamenii se simt în siguranță”, adaugă de Kern Royer. „Nu trebuie să-ți faci griji că vei fi jefuit. În zilele noastre [în alte locuri] a devenit atât de periculos. Oamenii nu mai vor să poarte ceasuri sau bijuterii scumpe. Dar aici este foarte sigur”.

Fotografa Valentina Selvaggia de Gaspari, care și-a petrecut verile în principat în anii tinereții și a fost rezidentă timp de 14 ani, spune că siguranța a jucat un rol foarte important în decizia ei de a-și crește cei doi copii în Monaco.

„Toată lumea cunoaște Monaco pentru marile evenimente sportive, pentru miliardarii care locuiesc aici și prin această imensă și incredibilă viață de noapte. Aș spune că securitatea este unul dintre  cele mai incredibile lucruri pe care acest loc le oferă”, spune ea, menționând că unii rezidenți își lasă chiar și portierele mașinilor deblocate.

Condiții pentru a deveni rezident

Pentru a deveni rezident, solicitanții trebuie să închirieze sau să cumpere o proprietate aici și să depună și să păstreze cel puțin 500.000 de euro într-o bancă înregistrată în Monaco.

Di Giovanni, de Kern Royer și de Gaspari au trecut cu toții prin procesul de obținere a rezidenței, dar este puțin probabil să li se acorde vreodată cetățenia monegască.

Normele guvernamentale stipulează că rezidenții pot solicita cetățenia după ce au locuit în Principat timp de cel puțin zece ani.

Cu toate acestea, fiecare cerere trebuie să fie aprobată de Prințul Albert al II-lea și doar un număr mic de persoane primesc cetățenia în fiecare an.

„Fiica mea s-a născut aici și nu are un pașaport monegasc”, spune de Kern Royer. „Este aproape imposibil să obții unul. Se eliberează doar vreo cinci pe an. Așa că, chiar dacă m-aș căsători cu un monegasc, nu aș fi monegască”.

FOTO Shutterstock