Trend nou în viața părinților moderni. Ce se întâmplă cu copiii care se joacă singuri

Un trend nou. Părinții moderni, care își lasă copiii să se joace singuri și îi pozează, arătând acest lucru întregii lumi, pe  rețelele de socializare.
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Într-o tendință recentă de creștere a copiilor care este virală pe rețelele de socializare, părinții au postat fotografii cu copii adorabili jucându-se singuri, făcând puzzle-uri, săpând în pământ, gătind sau construind Lego.

Scriitoarea Susie Allison a inventat termenul de #sittervising, prin care explică faptul că părinții nu trebuie să intervină neapărat în timp ce copiii se joacă, ci îi pot supraveghea de la distanță.

Faptul că acest concept atrage un public atât de pasionat oferă o oportunitate de a revizui motivele pentru care copiii au nevoie de joacă singuri și de a lua în considerare de ce atât de mulți părinți par să creadă că trebuie să-și petreacă tot timpul liber cu copiii lor, scrie washingtonpost.com.

Mark Sabbagh este profesor de psihologie la Early Experience Lab de la Universitatea Queen din Ontario. El este de acord că, indiferent cum ai spune, să-ți încurajezi copiii să se joace singuri este o idee bună și a fost întotdeauna.

Copiii folosesc jocul pentru a explora lumea, a spus Sabbagh.

„Așa că, uneori, lucrează la modul în care funcționează fizica construind cu blocuri, sau uneori lucrează la modul în care lucrează oamenii într-un cadru de joc dramatic. De obicei, au idei despre cum funcționează lucrurile, a adăugat el, așa că prin joc, încercă acele idei și apoi observă rezultatele acelor idei într-un mediu pe care l-au sculptat ei înșiși”, a transmis profesorul Sabbagh.

Aceasta este o parte importantă a dezvoltării, a spus Sabbagh. Când părinții cred că trebuie să fie implicați sau să dea un fel de lecție, „pot întrerupe acest proces natural de învățare”. Dacă ești invitat să joci, grozav. Dar dacă nu ești, „atunci lasă-i să facă treaba lor”, a spus el.

Desigur, nu duceți acest joc prea departe: nu folosiți telefonul atunci când copilul dumneavoastră are nevoie, părinții trebuie să încurajeze explorarea și autonomia, dar să le dea de înțeles copiilor că vor fi acolo dacă va fi nevoie.

„Teoria atașamentului spune că există două roluri cu adevărat importante pe care un îngrijitor le joacă în viața unui copil. Unul este să fii un refugiu sigur, așa că atunci când copilului tău îi este frică, este speriat sau supărat, să știe că poate veni la tine pentru sprijin”, spune Brandi Hawk, expert în terapia interacțiunii părinte-copil.

Desigur, unii copii nu primesc mult timp individual, adesea pentru că părinții lor lucrează în mai multe locuri de muncă și au multe responsabilități. Acest lucru poate duce la probleme precum crize de furie sau agresivitate; de asemenea, copilul poate deveni capricios sau retras, a spus Hawk, care este psiholog supervizor.

Cercetările arată faptul că micuții ai căror familii se angajează să petreacă un timp special cu ei au rezultate mai bune decât cei ale căror familii nu, a spus Hawk.

Recunoscând că unii părinți se luptă să găsească chiar și cinci minute libere într-o zi, Hawk sugerează ca părinții să încorporeze jocul unu la unu cu copilul lor în activitățile zilnice, cum ar fi timpul de baie, sau să le împartă în bucăți ale zilei, cum ar fi imediat după școală.