Cele mai bune locuri de vizitat în 2023. Peisaje care îți taie răsuflarea, gastronomii spectaculoase

Specialiștii au întocmit o listă a celor mai bune locuri de vizitat în anul 2023. Destinațiile sunt sortate în funcție de experiența de care se bucură turiștii în fiecare locație: mâncare, relaxare, peisaje.
Marseille, Franța. FOTO Shutterstock
Marseille, Franța. FOTO Shutterstock

Experții în călătorii de la Lonely Planet au dezvăluit o listă cu cele mai bune locuri de vizitat în 2023, iar Manchester, Scoția de Sud sau Alaska, toate fac parte din topul destinațiilor din 2023.

Categoria „gastronomie” include capitala Peru, Lima, pentru „opțiuni de luat masa diverse”, Africa de Sud, pentru „mese de clasă mondială la prețuri accesibile”, și Umbria, Italia, pentru „o scenă gastronomică bogată”.

În Scoția de Sud, Lonely Planet spune că turiștii ar trebui să exploreze vechiul oraș de frontieră Melrose, Tweed Valley Country Park și satele de pescari aproape secrete Eyemouth și St Abbs înainte de a se muta spre sud-vest, în orașul istoric Dumfries, scrie Daily Mail.

Scoția de Sud. FOTO Shutterstock
Scoția de Sud. FOTO Shutterstock

Alaska (fotografie în Golful Glacier al statului) este locul în care grupurile indigene gestionează experiențe turistice autentice care îmbrățișează și sustenabilitatea, spune Lonely Planet.

Călătoriile „profunde” includ trenul de noapte restabilit între Istanbul și Sofia, Bulgaria, și o călătorie rutieră prin Nova Scoția, una dintre provinciile dramatice ale Canadei, de pe Atlantic.

Alaska. FOTO Shutterstock
Alaska. FOTO Shutterstock

Australia de Vest este, de asemenea, nominalizată pe lista Lonely Planet.

„Are mai mult pământ decât Anglia, Spania, Franța, Italia și Germania împreună, dar găzduiește mai puțin de 1% din populația lor colectivă. Pe lângă fascinanta Perth, explorați parcuri naționale, plaje și orașe pline de caracter, cu scene culinare fantastice din sud-vestul statului”, spun specialiștii.

Un alt loc de top pentru o călătorie memorabilă, spune Lonely Planet, este Parques Nacionales Naturales de Colombia, care cuprinde 59 de zone naturale protejate care adăpostesc unele dintre cele mai diverse ecosisteme din lume.

Parques Nacionales Naturales de Colombia FOTO Shutterstock
Parques Nacionales Naturales de Colombia FOTO Shutterstock

„Peninsula Halkidiki din Grecia, „trecută cu vedere”, între timp, „insula istorică a soarelui” Malta și Jamaica „orientată spre viitor” oferă toate „șanse tentante de a te relaxa”, spune Lonely Planet.

În această categorie apare și Dominica (pronunțat Domi-nee-kah), cunoscută sub numele de „Insula Naturii”.

„Este adesea confundată cu Republica Dominicană. Nu ne așteptăm să se întâmple asta pentru mult timp, deoarece insula Caraibe se deschide pentru mai mulți vizitatori”, mai spun cei de la Lonely Planet.

Dominica. FOTO Shutterstock
Dominica. FOTO Shutterstock

Umbria, Italia, uneori umbrită de destinații celebre din Toscana din apropiere, Umbria are artă, comori și delicii culinare din belșug, dar mult mai puțini turiști, cel puțin momentan.

Kuala Lumpur, Malaezia, are străzi mărginite de tarabe de mâncare, piețe cu gustări delicioase și o scenă plină de viață de noapte, care pun capitala Malaeziei pe lista specialiștilor pentru destinații care nu trebuie ratate în 2023.

Marseille, aflată în Franța, are plaje spectaculoase, dar și o viață urbană de neratat. Este în același timp modernă, dar cu o istorie importantă, iar în drumul spre plajă întâlniți cartiere diverse, artă stradală și picturi rupestre, vechi de 20.000 de ani.