Vacanța la cramă. Locuri din România unde poți simți aroma vinului

Un weekend la o cramă este alegerea perfectă atât pentru iubitorii de natură, cât și pentru pasionații de vin. Aceste locuri, aflate de obicei în mijlocul podgoriilor, oferă degustări de vinuri, lecții viticole, dar și plimbări prin locurile istorice sau chiar mici experiențe de echitație.

Cazarea la cramă sau turismul oenologic, cum i se mai spune, câștigă din ce în ce mai mulți adepți și la noi. Vă prezentăm 10 crame din România care se axează pe turismul centrat în jurul vizitării de crame, a înțelegerii procesului de creare a vinului și pe degustările de vin. În marea lor majoritate, cramele și-au făcut site-uri proprii și se promovează singure și chiar se susțin reciproc pentru a atrage cât mai mulți turiști.

Pe dealurile Oltului

Una dintre cele mai impresionante crame din România se află în podgoria Drăgășani, pe dealurile care străjuiesc Valea Oltului. Este vorba de Crama Avincis, care oferă o cazare de top, cu apartamente și garsoniere construite deasupra cramei, care au o priveliște asupra văii care îți taie respirația.

Interesant de amintit este că fiecare loc cazare poartă numele unui vin al locului. Pasionații de vin se pot bucura de degustări alese, pe care gazdele le însoțesc de povești ale locului, dar și de o istorie a vinului și vinificației în familia Stoica, cei care dețin crama și dealurile cu plantațiile de viță-de-vie din împrejurimi.

Turiștii vor face un tur al cramei și vor avea parte apoi de o plimbare pe domeniu. Crama Avincis este înconjurată de obiective turistice cu rezonanță istorică și culturală: Schitul Dobrușa (protejat UNESCO), Muzeul Viei și Vinului din Drăgășani, mănăstirile din nordul Olteniei şi bisericile din lemn (Dintr-un lemn, Horezu, Arnota, Bistrița, Govora), Culele de la Măldărești, atelierele de ceramică din Horezu.

Butoaiele de la Ceptura

Podgoria Dealu Mare este o altă destinație ce nu trebuie ratată de pasionații de vin. Podgoria se întinde atât în județul Prahova, cât și în Buzău, pe o lungime de 65 de kilometri, și are o suprafață de peste 15.000 de hectare de vie.

Aici sunt câteva dintre cele mai cunoscute centre viticole din România, cu cramele aferente: Urlați, Ceptura, Valea Călugărească, Tohani și Boldești. Sunt câteva locuri unde vă puteți caza, iar unul dintre cele frumoase este la Conacul din Ceptura.

Conacul din Ceptura pune la dispoziție cazare, un restaurant, parcare privată gratuită, biciclete gratuite de închiriat și o piscină sezonieră în aer liber.

Casa din Vie

Tot în Podgoria Dealu Mare turiștii pot vizita Casa din Vie, situată în Urlați, foarte aproape de Crama Basilescu și de Conacul Bellu – unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat pe Drumul Vinului din podgoria Dealu Mare. Casa din Vie este o mică pensiune, situată în podgoria Cramei Basilescu.

Pensiunea a fost construită în urma degustărilor organizate de Crama Basilescu pentru clienții săi și din dorința acestora de a se caza în zonă.

1.000 de chipuri

Casa Colinelor este practic hotelul Cramei 1.000 de Chipuri. Oricine dorește o degustare de vinuri tot în podgoria Dealu Mare poate vizita crama care este aproape de București. Povestea 1.000 de Chipuri începe la vie și continuă în cramă.

În Dealu Mare, la Urlați, turiștii sunt invitați să deguste vinurile direct din tanc și barique, într-o atmosferă cât se poate de relaxată. Vinurile albe sunt obținute prin fermentarea la rece a musturilor, limpezite în prealabil prin decantare gravitațională, tocmai pentru a reține prospețimea și aromele caracteristice soiului.