Victimele violenței domestice pot cere ajutor imediat prin aplicația gratuită Bright Sky RO

Victimele violenței domestice pot cere ajutor imediat prin aplicația gratuită Bright Sky RO

Aplicatia Bright Sky RO care ajuta victimele violentei domestice / Foto: Fundatia Vodafone Romania

Victimele violenței domestice pot cere ajutor imediat prin aplicația gratuită Bright Sky RO, lansată de Fundația Vodafone România în parteneriat cu Poliția Română, Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania.
Cu cine poate să vorbească în anonimat o persoană care a fost lovită de partener sau de soț, care a fost abuzată psihic? Unde poate să ceară ajutor fără ca abuzatorul să îi descopere acțiunea, care sunt centrele care o pot adăposti atunci când are cea mai mare nevoie de protecție, unde poate găsi un psiholog care să o asculte?
Și ce pot face persoanele care nu trec printr-o astfel de traumă, dar care vor să-și ajute apropiați aflați în situații abuzive? Despre soluțiile la aceste probleme au vorbit într-un interviu pentru Edupedu.ro directorul Fundației Vodafone România, Angela Galeța, și Angela Chirvăsuță, comisar șef în cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române, care gestionează împreună aplicația gratuită Bright Sky RO.

Aplicația poate fi folosită de persoane care au peste 14 ani și le oferă informații atât victimelor, cât și celor care vor să îi învețe pe tineri, pe studenți, pe liceeni ce înseamnă o relație toxică de prietenie, de câte tipuri sunt abuzurile, cum escaladează în timp violența în familie. Interviul de mai jos este acordat în contextul în care astăzi, 25 noiembrie, este Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor.

Rep: Care sunt cele mai folosite funcții ale aplicației Bright Sky RO, singura aplicație gratuită care vine în sprijinul victimelor violenței domestice?

Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România: Este o secțiune extrem de importantă, care se numește Jurnalul meu și prin care aplicația o învață pe victimă cum să creeze o adresă de email securizată. Prin Jurnalul meu, secțiune din aplicație, persoana aflată în nevoie poate să trimită înregistrări audio, video, foto, către această adresă de email. Toate acestea le poate folosi ulterior ca probe în instanță.

Ca victimă, ai acces la informații inclusiv despre un plan de siguranță.

Apoi printre cele mai folosite sunt ghidul care explică formele de abuz, pentru că există violență psihică, socială, economică șamd. Apoi este Ghidul de evaluare-autoevaluare a siguranței într-o relație, care se numeste Este abuz? și care poate fi folosit fie de victimă, fie de cineva care bănuiește că știe pe cineva care este victimă.

A treia ca număr de accesări este partea de Găsește ajutor, o zonă unde poți intra chiar și pe bază de localizare. Noi le recomandăm victimelor să apeleze la localizare doar dacă se simt în siguranță în acel moment. Această zonă îți afișează informații despre toate entitățile private sau ale statului care pot oferi asistență în momentul respectiv, de la ONG-uri, adăposturi, toate instituțiile care pot interveni, ONG-uri care oferă asistență psihologică. Dacă este cineva care s-a hotărât să obțină ordinul de protecție, atunci găsește acolo organizații care o pot ajuta.

O altă secțiune care este utilă pentru tineri este Demontarea miturilor. Acolo găsești întrebări de tipul: Azi a țipat la mine, dar sigur îi trece. E abuz sau nu e abuz? În felul ăsta vezi că de fapt ce credeai tu că e normalitate, în realitate este abuz.

Cei care intră în aplicație găsesc și numărul celor de la Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse (ANES), serviciu disponibil 24 din 24 și unde pot cere consilier. Ei nu oferă consiliere psihologică pe loc, dar dau sfaturi și te îndrumă spre persoanele care oferă efectiv această consiliere.

Ce credem noi că este relevant este faptul că cea mai accesată secțiune din aplicație este Ghidul cu formele de abuz și chestionarul. Deci cei care intră vor în primul rând să înțeleagă în ce situație sunt. Și apoi este bine că toate informațiile sunt puse la un loc și este ușor să le găsească atât victimele, dar și cei care au prieteni despre care știu sau bănuiesc că se află într-o situație de abuz. Fiecare își găsește locul unde să acceseze informația necesară.

Rep: Cine poate apela la aplicație?

Angela Galeța: În primul rând, victimele. Dar este foarte important ca și publicul larg, fiecare dintre noi să acceseze aplicația. Pentru că dacă o să învățăm ce înseamnă abuzul, care sunt formele de abuz, cred că nu se va mai perpetua această legenda că ‚bătaia e ruptă din rai’, că ‚o palmă n-a omorât pe nimeni’. Speranța este în generația tânără, care poate să schimbe mentalitatea societății. Inclusiv pe mine m-a ajutat aplicația să înțeleg ce aș putea să fac dacă cunosc pe cineva aflat într-o relație abuzivă. Aplicația te învață să nu judeci victima, să stai să o asculți, să vezi cum ai putea să o ghidezi.

Violența domestică nu se manifestă doar la cei lipsiți de educație, se întâmplă și „la case mai mari”.

Oamenii care intră pe aplicație mai abordează și informațiile referitoare la hărțuirea care poate avea loc la locul de muncă, deci informații cu privire la vulnerabilitatea femeii în societate, pentru că angajatorul are obligația să te protejeze. Trebuie să știi că ai dreptul să fii protejat la locul de muncă.

Violența domestică are o manifestare ciclică: agresorul când se poartă frumos, oferă flori, este iubitor, când se enervează, apoi cere scuze pentru ca victima să nu plece, apoi iar începe și o abuzează. Și victima este confuză: îi plac momentele de bine și trece peste momentele de violență, dar ‚luna asta de miere’ este din ce în ce mai scurtă ca durată, pentru că agresorul vede că îi este acceptat comportamentul violent.

Anul ăsta, față de primele 10 luni ale anului trecut, a crescut cu 20% numărul de ordine provizorii care îl elimină pe agresor din casă pentru 5 zile. Ceea ce înseamnă că victimele au căpătat curaj și au sunat la poliție. După cele 5 zile, procurorul poate transforma în ordin de protecție de până la 6 luni acel ordin provizoriu, dar asta numai cu voința victimei, care este citată la instanță și întrebată dacă dorește un astfel de ordin de protecție de până la 6 luni. În ultimele 10 luni, cele mai multe ordine de protecție au avut 6 luni (4.483 de cazuri), iar cele de 3 luni au fost în număr de 1.649.

Formele de abuz sunt uneori atât de ascunse, încât trebuie să învățăm care sunt micile modificări din comportamentul prietenilor care indică un abuz: că se îmbracă chiar și atunci când este cald cu bluze cu mâneci lungi pentru că are vânătăi, dacă nu poate răspunde niciodată la telefon în afara serviciului – ăsta e semn că partenerul îl izolează, uneori cu mesaje de tipul: trebuie să acorzi tot timpul familiei. Dacă nu se mai întâlnește cu prietenii sau nu mai are voie să își vadă familia. Izolarea de hobby-uri, de prieteni, schimbarea comportamentului, a stilului de a se îmbrăca, faptul că nu mai este volubil, că nu mai participă la teambuildinguri și la alte activități normale, toate sunt semne de abuz din partea partenerului de viață. Viața în cuplu nu înseamnă izolarea în doi, ci independență, înseamnă să ai prieteni în afara casei și să ți se permită să fii tu însuți.

Aplicația Bright Sky RO a fost lansată în mai 2020, de către Fundația Vodafone România în parteneriat cu Poliția Română, Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania. Este de atunci o aplicație fundamentală, care oferă ajutor imediat, utilă nu numai în România, ci în întreaga Europă, unde, conform datelor oficiale, o femeie din patru suportă violența, abuzul, hărțuirea.